Cine a inventat pantalonii?

Istoria pantalonilor.

Exista cateva dovezi, din arta figurativa, a purtarii pantalonilor in Paleoliticul Superior, pot fi vazute pe figurinele din siturile siberiene din Mal’ta si Buret’. Cei mai vechi pantaloni au fost gasiti la cimitirul Yanghai din Turpan, Xinjiang, China si dateaza din perioada secolelor XIII-X i.Hr. Pantalonii au fost


realizati din lana, cu picioarele drepte si parte dintre picioare foarte larga, realizat probabil pentru echitatie.
Pantalonii au intrat pentru prima data in istoria scrisa in secolul VI i.Hr. odata cu aparitia calaretilor iranieni in etnografia elena. In acele timpuri nu doar persanii, ci si popoarele asiatice de est si centrale precum bactrianii, armenii, scitii si hunii erau purtatori de pantaloni. Se considera ca pantalonii erau purtati de amblele sexe la inceputul existentei lor.
Republica Roma vedea cultura imbracamintei drapate a grecilor si cretanilor ca pe o emblema a civilizatiei si au considerat pantalonii ca un semn al barbarilor. Totusi, cum Imperiul Roman si-a extins granitele in afara bazinului mediteranean, protectia termica oferita de pantaloni a dus la adoptarea acestora. Au existat doua tipuri de pantaloni care au vazut o raspandire larga in Roma: Feminalia, pantaloni stramti cu o lungime pana la genunchi si Braccae, pantaloni largi, lungi si stramti la glezne. Ambele vesminte au fost adoptate de la celti si au fost folositi la inceput pentru soldati, mai tarziu raspandindu-se si la civili si, ulterior, au fost realizati din diferite materiale precum piele, lana, bumbac si matase.
Pantaloni au fost purtati in Evul Mediu in Europa, mai ales de catre barbati. In Bizant se purtau pantaloni largi pe sub tunici lungi. Multe triburi au purtat pantaloni dovezi fiind sursele artistice si cateva costume gasite din secolul al IV-lea. Au devenit treptat un obiect de vestimentatie folosit in special de barbati. Exista dovezi ca in secolul VIII barbatii din clasele inalte ale societatii purtau doua straturi de pantaloni.
In anul 1919 Luisa Capetillo a devenit prima femeie din Puerto Rico care a purtat pantaloni in public. Capetillo a fost arestata fapta acesteia fiind considerata un delic, dar judecatorul a decis sa retraga acuzatiile. In anul 1969 Charlotte Reid a devenit prima femeie care a purtat pantaloni in Congresul SUA, iar in 1989 senatoarea Rebecca Morgan a devenit prima femeie care a purtat pantaloni intr-un senat din SUA.
Indiferent ca sunt purtati de femei sau de barbati pantalonii vor ramane in continuare un obiect de vestimentatie necesar si util. Protectia termica, eleganta si comfortul sunt doar cateva din avantajele pantalonilor, acestia devenind esentiali in lumea modei. Majoritatea designeri-lor vestimentari ii accesorizeaza cu diferite curele sau bretele pentru un plus de stil.