Cum a aparut impermeabilului ?

Istoria impermeabilului.

Impermeabilul a fost purtat pe scară largă în timpul Primului Război Mondial şi a devenit celebru datorită micului şi marelui ecran, se pare că, indienii din Amazon au fost primii care au găsit o modalitate de a se feri de ploaie – îşi impregnau hainele şi încălţămintea cu o substanţă extrasă din arborele de cauciuc.
Această invenţie a ajuns, în secolul al XVI-lea, şi în Europa, adusă de exploratori şi îmbunătăţită permanent, iar în secolele care au urmat, chimiştii şi industriaşii au testat nenumărate metode prin care să obţină materiale rezistente la apă, uşoare, dar şi ieftine. Reuşite care merită menţionate sunt cele ale francezului François Fresneau (1748) şi ale scoţianului John Syme (1815) care au revoluţionat industria textilă prin introducerea materialelor impregnate cu o soluţie cauciucată. Acest proces, însă, făcea hainele grele şi rigide, iar în zilele cu temperaturi mai ridicate, acestea deveneau moi şi lipicioase şi nu lăsau corpul să respire.
Scoţianul Charles Macintosh a găsit o altă metodă, pe care a şi patentat-o, în 1823. A dizolvat cauciucul în naftalină, iar cu lichidul obţinut impregna stofa din care erau confecţionate hainele. Anul următor a început fabricarea pe scară largă a hainelor astfel tratate, armata britanică fiind principalul beneficiar.
Impermeabilele folosite de soldaţii britanici în timpul Primului Război Mondial semănau cu o foaie de cort trasă peste cap, îmbunătăţite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu capse pe umăr pentru epoleţi şi cu inele pentru atârnarea grenadelor; mai scurte şi mai practice. Acestea au fost numite „trench coat” = „haină de tranşee”. Soldaţii întorşi de pe front au adus cu ei hainele impermeabile, care au devenit foarte populare şi în rândul femeilor.
În anul 1879, englezul Thomas Burberry a brevetat o ţesătură care nu permitea pătrunderea apei printre fibre, numită „gabardin”, pe care a folosit-o la fabricarea impermeabilelor armatei britanice în 1901, dar şi a hainelor sport şi a jachetelor agricultorilor.