Istoria sepcilor si a palariilor.

   Palariile in general au o istorie fascinanta. Este aproximativ imposibil sa spunem care este momentul in care a aparut prima palarie. Este posibil ca totul sa fie inceput in momentul in care omul preistoric si-a pus blana sau pielea unui animal sau blana pe cap si a descoperit ca o astfel de practica implica si anumite avantaje.


Una din primele imaginii cu palarie este o pictura care dateaza din anul 3200 inainte de Hristos intr-un mormant din Teba ce reprezinta un om care purta pe cap ceva care semana cu o palarie de paie.
Un alt tip de palarie ce vine de la inceputul istoriei este pileusul care era un tip de acoperamant pentru cap ce nu avea boruri, fiind mai mult in coif pe care il purtau sclavii in momentul in care erau eliberati si era considerat si un simbol al libertatii. In Roma sclavii care erau eliberati purtau bineta de originie anatonliana care era un fel de caciula cu lana care avea varful indoit inainte.
Conform legendei, Sfantul Clement este acela care in anul 800 dupa Hristos a descoperit fetrul denumit si pasla in momentul in care si-a umplut sandalele cu lana cu scopul de a isi proteja picioarele pentru ca era calugar ratacitor si trebuia sa se apere de umiditate.
Mersul pe jos si umiditatea adunata au copmprimat aceste fibre de lana si le-a transformat in ceva ce semana cu un material dur insa confortabil si foarte placut la atingere. Palarierii aflati in Irlanda si in alte tari l-au considerat pe Sf, Clement un patron spiritual al palarierilor.
Specialistii sustin totusi ca fetrul a venit din Asia si a fost descoperit de triburile care foloseau lana de oaie impaslita pentru a face obiecte vestimentare si corturi. In Europa printre primele utilizare de fetru au aparut in Grecia si din aceasta lana se confectiona prima palarie cu boruri pe care o cunoastem si care se numeste Petasos.
In Evului Mediu, palaria a fost considerata un articol exclusiv pentru membrii de rand inalt ai societatii si era confectionata in tot felul de forme. Erau palarii conice, cu onduleuri sau patrate. Cruciatii sunt aceia care au adus moda turbanului oriental in Europa.
In cea de a doua jumatate a secolului XVI palariile erau in general babratesti si erau facute dupa moda spaniola inalta. Aceste palarii erau facute din fetru inchis, cu borul intors in fata si ornate cu catarame sau cu brose rpinse pe panglici si uneori chiar si cu pene.
Desi femeile si-au acoperit capetele cu voaluri si bonete in secolul XVI au inceput sa poarte si palarii. Palariile pentru femei aveau cam acelasi model cu cele care erau purtate de catre nobili la curtea regala. In cursul secolului XVII palaria de dama a inceput sa aiba si un stil propriu fara sa se mai inspire din moda masculina.