Trucuri pentru indepartarea petelor de pe tesaturi

   Tipul de material din care este fabricat obiectul este foarte important. Daca stii tipul de material, acest lucru te ajuta sa aplici tratamentul corect si eficient in urma caruia vei obtine cele mai bune rezultate. Anumite tesaturi sunt mai rezistente, iar altele mai

sensibile, la diferite tratamente si substante folosite la curatarea si indepartarea petelor. Mai jos este o lista cu cel mai des intalnite materiale textile si caracteristicile acestora:

Fibre naturale:

    Bumbac

Bumbacul este unul din cele mai rezistente materiale care suporta foarte usor frecarea, caldura, apa si inalbitorii pe baza de clor si oxigen. Tratamentele cele mai bune pentru indepartarea petelor si a murdariei de pe tesaturile din bumbac sunt apa, inalbitorii diluati, detergentii, otetul, iar pentru rufele albe se pot folosi si solutii pe baza de clor sau clor diluat pentru a nu distruge sau ingalbeni materialul.

  • In
  • Inul este un material delicat care nu suporta inalbitorii pe baza de clor. Petele trebuie indepartate imediat cat inca mai sunt proaspete. Daca petele se usuca, acestea vor fi mult mai greu de indepartat. Tratamentele cele mai bune pentru indepartarea petelor si a murdariei de pe tesaturile din in sunt: apa calda (nu mai calda de 60 ºC), detergentii lichizisapunulbicarbonatul si otetul alb.

Lana nu suporta inalbitorii si temperaturile mari, acestea putand distruge materialul. Trebuie sa folosesti numai detergenti speciali pentru lana sau spala cu sapun. Lana este mai sensibila la caldura si „poate intra foarte usor la apa”. Trebuie sa acorzi atentie la uscarea rufelor din lana. Rufele din lana se deformeaza foarte usor. Cel mai bine este sa fie scurse de apa sau stoarse usor inainte de a fi puse la uscat. Foloseste un umeras cu bratele cat mai late si rotunjite la capete, pune la uscat pe mai multe sarme sau pe o suprafata plana, pentru a nu deforma si lasa urme pe haine.

Matasea este unul din cele mai sensibile materiale si nu suporta foarte bine detergentii. Ce-a mai buna metoda de a curata petele de pe matase este folosind apa rece. Materialul din matase trebuie spalat in intregime altfel raman pete pe material de la apa.

Fibre artificiale:

Vascoza este fabricata industrial din celuloza si se aseamana cu bumbacul dar este mai delicata la spalat si nu suporta apa fierbinte. Petele pot fi indepartate cu sapun sau otet prin tamponare sau frecare usoara.

  • Acetat

Ca si vascoza, acetatul este fabricat din celuloza si are o stralucire asemanatoare cu matasea. Acetatul este sernsibil la apa calda. Se recomanda folosirea apei rei pentru indepartarea petelor.

Fibre sintetice:

Materialele sintetice rezista in general foarte bine la frecare si spalare. Trebuie evitati inalbitorii pe baza de oxigen activ (apa oxigenata). Tratamentele cele mai bune pentru indepartarea petelor si a murdariei de pe tesaturile din materialele sintetice sunt sapunul si detergentii.

  • Nylon

Nylonul este un material foarte rexistent si cu o intretinere usoara. Cu toate acestea, este sensibil la caldura mare si trebuie evitata caldura directa, cum ar fi cea de la fierul de calcat sau masina de uscat pentru a nu topi materialul sau fixa petele si mai tare. Pentru indepartarea petelor se pot folosi detergenti obisnuiti sau sapun. Acest material se gaseste de multe ori in compozitia unor obiecte vestimentare ca: lenjeria intima sau costume de baie.

  • Spandex si Lycra

Spandexul (Elastanul) si lycra sunt fibre cu o elasticitate foarte mare dar sensibile la caldura. Se recomanda indepartarea petelor cu ajutorul apei rei sau caldute. Nu folosi apa calda sau fierbinte pentru ca aceasta poate fixa si mai tare pata sau distruge tesatura. Daca pata este persistenta, foloseste detergent lichid sau sapun si tomponeaza usor cu o alta carpa. Evita frecarea intensa a tesaturii pentru a nu strica fibra. Spandexul si lycra sunt cel mai des folosite la fabricarea lenjeriei intime, costumelor de sport, sosetelor, tricourilor ori a colantilor si de obicei in combinatie cu alte materiale.

Poliesterul (poliacril sau acril) este o fibra foarte rezistenta, usor de intretinut si rezistenta la caldura si inalbitori pe baza de clor. Hainele albe din poliester 100%, pot fi spalate sau inmuiate cu Clorox. Trebuie sa acorzi atentie sporita la compozitia materialului pentru ca de obicei poliesterul mai este folosit si in combinatii cu Lycra si Spandex caz in care solutia pe baza de clor nu trebuie folosita sau trebuie diluata suficient cat sa nu strice tesatura. In general folosirea otetului alb, detergentului sau a sapunului cu putina apa caltuta este suficient pentru a indeparta orice tip de pata.

Daca nu stii din ce tip de material sunt fabricate rufele sau obiectul care trebuie curatat, consulta intodeauna eticheta cu informatii. Pe eticheta sunt de obicei imprimate tipul de material, compozitia tesaturii si sugestii de curatare si intretinere.