Istoria manusilor de unica folosinta

Manusile de unica folosinta au o istorie stralucitoare, inca de cand au aparut, deoarece li s-a descoperit utilitatea in domeniul sigurantei sanitare. Au fost create tocmai pentru a raspunde unor nevoi de practica curata si de protectie impotriva bacteriilor.

Istoria manusilor de unica folosinta provine din industria medicala.

Evolutia acestora:

  • In 1889

In mai 1889, spitalul Johns Hopkins si-a deschis pentru prima data usile pentru tratarea pacientilor, cu saloane noi si curate si personal cu uniforme pregatite pentru orice interventie medicala. Dr. William Stewart Halstead, a fost primul chirurg si unul dintre cei patru medici fondatori ai spitalului. Halstead era cunoscut pentru precizie si pentru curatenie, motiv pentru care nu este deloc surprinzator ca istoria ii atribuie titulatura de dezvoltator al manusilor chirurgicale.

Dupa ce asistenta si sotia sa, Caroline Hampton a spus ca substantele chimice pe care le-a folosit pentru diferite interventii i-au provocat eruptii cutanate, Halstead a intrat in compania Goodyear Rubber Co. pentru a crea manusi de cauciuc speciale pentru maini. Pentru ca s-a stabilit utilitatea acestora, nu dupa mult timp, intregul personal chirurgical a inceput sa le poarte in timpul operatiilor. La vremea respectiva, ei au presupus ca beneficiul principal a fost dexteritatea crescuta si nu s-au gandit foarte mult la igiena.

  • In 1894

Joseph Lister, a fost primul chirurg care a sterilizat ustensilele si pansamentele chirurgicale si responsabil pentru fabricarea manusilor chirurgicale sterile. In 1894, aproximativ 50% din toti pacientii operati au murit. Multe dintre aceste decese s-au datorat faptului ca chirurgii nu si-au spalat mainile intre interventiile chirurgicale si examinari, trecand astfel agenti patogeni de la un pacient la altul. Lister a folosit acidul carbolic pentru a steriliza instrumentele. Aceasta actiune ar fi dus la fondarea chirurgiei antiseptice si inspiratiei pentru dezvoltarea brandului Listerine.

  • In 1965

Ansell Rubber Co. Pty Ltd. si-a majorat finantarea pentru cercetarea chirurgicala a manusilor in 1941. In 1965, Ansell a dezvoltat primele manusi medicale de unica folosinta. Producatorul a sterilizat manusile cu ajutorul razelor gamma.

  • In 1992

In martie 1992, Administratia pentru Sanatate si Securitate Operationala a publicat Standardul Patogenilor Bloodborne. In acest timp, a existat o crestere a gradului de constientizare cu privire la virusul HIV, iar OHSA a pus in aplicare regula pentru a proteja lucratorii care ar intra in contact cu fluidele corporale. Standardul OSHA obliga angajatorii sa furnizeze acestor muncitori echipament personal de protectie, inclusiv manusi de unica folosinta. Manusile din nitril au aparut pe piata in anul 1990 si s-au folosit special pentru protejarea angajatilor de HIV.

  • La mijlocul anului 1990

In acest timp, manusile de unica folosinta din nitril au aparut pentru prima data pe piata. Aceste manusi, care provin din acrilonitril si monometri butadieni, ofera o rezistenta chimica mai mare decat manusile de latex. In plus, manusile erau perfecte pentru purtatorii care aveau alergii la latex si in medii medicale in care pacientii aveau alergii.

  • In prezent

Manusile de unica folosinta s-au nascut in industria medicala, iar o mare parte din inovare a rezultat din necesitatile in aplicatiile de examinare a pacientului. In ultimii ani, atentia s-a indreptat catre extinderea utilizarii manusilor de unica folosinta, cum ar fi in industria auto, in saloane cosmetice, in domeniul alimentar si prelucrarea produselor alimentare si sanitara.

Piata industriala este sectorul cu cea mai rapida crestere in utilizarea manusilor de unica folosinta, iar cererea cea mai mare vine pentru manusi de nitril.